söndag 13 september 2009

Myntplan Norberg


En bild tagen i Norbergs centrum någon gång på 60-talet. Hela kvarteret är ganska nybyggt och då passade man på att göra ett så här fint vykort. Sedan dess har det hänt en del även om man lätt känner igen sig om man kommer dit idag.

Shellmacken till höger i bild har jag inget minne av. Det var en OKmack under 70-talet tills den flyttade ner bredvid ån där den ligger idag.

Korvkiosken har byggts ut (eller om) i 3-4 etapper och blivit lite fulare för varje gång. Och inte har dom den där sammetsliknande blåa tavlan med vita plastbokstäver kvar heller...

Den största och mest dramatiska förändringen är ändå att busstationen har försvunnit. Hur det nu kunde få ske? Den lilla tegelbyggnaden var en central samlingsplats för både människor och varor. Där hade en farbror Folke en kiosk som dessutom fungerade som ombud för Bussgods och Systembolag.

På den tiden, ungefär när Abba vann melodifestivalen, cyklade hamstern ner dit på lördagarna med en femkronorssedel för att köpa lördagsgodis och fick peka ut sina favoritsorter. Tre såna, två av dom där, fyra kolor osv. tills det var 2 kr och 25 öre kvar till en Kalle Ankatidning.

I mitten låg en väntsal där bussresenärer kunde få lite skydd mot väder och vind, och den innehöll även en telefonkiosk med kataloger över hela landet vilket var väldigt praktiskt.

Till höger på huset där raden med bilar står, höll Taxi till. Bemannat var det också,så det var bara att promenera dit och knacka på den lilla luckan..

Det var då det.

Inga kommentarer: