lördag 21 maj 2011

Rollin 1924

Runt förra sekelskiftet kompletterade Thomas H. White symaskinstillverkningen med att börja producera ångdrivna bilar. Runt tio tusen hann man med att levera under en tioårsperiod, varav en inhandlades av president William Howard Taft när denne flyttade in Vita Huset 1909. Nu ville den stora allmänheten åka bensindrivet istället och White Motor Company valde då att satsa på tyngre fordon.

1914 avled Thomas och sonen Rollin lämnade företaget. Rollin och hans bror Clarence riktade istället in sig på traktortillverkning i Cleveland Motor Plow. 1924 började man producera bilar igen. 3660 stycken blev det det året men endast 2000 stycken 1925. Därefter lades bilfabriken ned på grund av bristande lönsamhet och man fortsatte med traktorer igen.

Ett par fusioner senare, först med Oliver Corporation på 40-talet och sedan White Motor 1960 var tillverkningen tillbaka i det företag som Rollin White en gång varit med och skapat.

En av de fem som ska finnas bevarade.

Ett par detaljer på denna ovanliga bil. Det var den första bilen i världen med fyrhjulsbromsar, vilket inte syns så bra eftersom man valt att utrusta den med riktiga tallriksfälgar istället för de vanligare men mer "bonnaktiga" ekerfälgarna.

"Veckans baklykta."

Inga kommentarer: