söndag 23 januari 2011

Dagens datum i sportens värld

Hela det här inlägget är lite utanför ämnet så det går utmärkt att hoppa över texten och bara titta på Stenmarks mössa om man vill det.

Emellanåt brukar jag titta efter vad som hänt i världshistorien. 23:e Januari var inget händelserikt datum under 60- och 70-talen. Man får sträcka sig ända fram till 1983 för att läsa om hur Ingemar Stenmark vann slalomtävlingen i Kitzbühel. Exakt ett år efter det vann han även storslalomen i Kirchberg. Totalt stod han som segrare i 86 världscuptävlingar av de 231 han startade i. Finns det någon över 40 som inte kommer ihåg hur Sverige stannade då Ingemar startade? Hamsterns framfart i pisterna är betydligt blygsammare då jag i ungdomsåren endast förfogade över ett par av de så vanliga, och bland gipstillverkarna populära, miniskidorna.
Hemligheten bakom Ingemars framgångar?

Dagens datum 1983 slutade en annan av landets största idrottsstjärnor sin aktiva karriär. Björn Borg hade då "tappat den inre glöden" och lade racketen på hyllan.  Inom tennisen var jag mycket lovande om jag får säga det själv. Likt Björn stod jag på garageuppfarten och tränade i timmar. Tyvärr hade våra garagedörrar vertikala lister med 15 centimeters mellanrum som effektivt hindrade mig från att komma till Wimbeldon.
"Mina" gamla racketar på ett bord på CCW-marknaden i Rättvik.

När vi ändå är i sportens värld så får jag väl nämna att världens kanske bästa bordtennisspelare Hans Alsér såg dagens ljus i Borås just den här dagen 1942. Tyvärr så omkom han i en flygolycka i Januari 1977, endast 35 år gammal.
Med ett sånt här var man kung vid pingisbordet.

1 kommentar:

Farbror Sid sa...

Tyckte det var ett perfekt inlägg!
Har ett Stellan Bengtsson rack av den modellen och ett med Tickans namn (tror jag). Defensive wood givetvis (man vill ju skruva bort motståndaren) men likadan utforming av skaftet som Alsérs.