lördag 31 december 2011

Gott Nytt År

..önskar Karlsson trogna läsare, bloggkollegor, tillfälliga besökare, släkt och vänner, och vill samtidigt passa på att tacka för året som varit och all uppmuntran, kommentarer och inspiration. Och här kommer några bilder från dagens kortege genom ett kallt men snöfritt Borlänge och Vägverkets museum Pylonen som har en mopedutställning eftersom mopeden fyller 60 år 2012.






torsdag 29 december 2011

Ståndsmässig entré

En vacker vagn får man tillstå trots att Mercedes inte tillhör de direkta favoriterna. Denna 300D, eller W189 som den heter internt, tillverkades i 3077 exemplar mellan 1957 och -62 och det täckte väl upp efterfrågan. Det var inte någon bil för pöbeln att fara runt i.

onsdag 28 december 2011

Årets sista baklykta

Då lyxar vi till det lite och låter den sista i raden ha sina tända. En av de första bakdelarna jag publicerade var en Chrysler New Yorker 1956. Den här 57:an är rätt lika i modellen trots att fenorna har växt.

måndag 26 december 2011

Julmage?

Det kan bli lite mycket så här i jultider men det finns hjälp. Behändigt och gott också i form av små chokladbitar. Så i morgon när affärerna öppnar efter helgen är det bara att ta med en femtioöring eller två och titta in på närmaste Apotek.
"Julstädning" 1957.

söndag 25 december 2011

Tomten finns

Ganska exakt 2,5 år sedan starten kommer här inlägg nummer 600, vilket kan vara det mest sensationella som jag har plitat ned. Förra söndagen önskade jag mig en Agfa i fin presentförpackning. Helt oväntat låg det ett paket till mig under granen och i vår släkt har vi för flera år sedan kommit överens om att inte köpa paket åt oss vuxna.,vilket betyder att det måste vara Tomten som har lagt dit det. Och då måste han ju finnas.


onsdag 21 december 2011

Enkla och praktiska klappar

Utan att lägga mig i debatten om köphysterin kring jul kommer ett par tips på klappar som är av det enklare slaget. Fast jag vet inte om skurtrasor är med på så många önskelistor nu för tiden, inte ens om dom ser ut som katter?
Anno 1945.

tisdag 20 december 2011

Utanför affären

Skrev för ett tag sen att jag är dålig på att fota folk, men det finns några undantag. Som delar av besättningen i denna minst sagt ovanliga Cadillac som sitter och spanar efter lapplisor medan resten av sällskapet är inne och provianterar.
I väntans tider.

söndag 18 december 2011

Agfa ISO-Rapid 1

Bäst av alla hobbies - bäst av alla klappar. 
Allt som behövs för att den nyblivne fotoentusiasten ska kunna ta fina bilder på direkten.
Klappat och klart 1964.
Nu tror jag inte tomten har någon sådan med sig åt mig, och jag vet inte om man ska förvänta sig att det dyker något annat fint på mellandagsrean? Hoppas kan man ju.

lördag 17 december 2011

Bilder på Tjabo


C G i farten 1951.
Det har varit mycket bråk om Carl XVI Gustaf och om några bilder där han umgås i fel sällskap har manipulerats eller ej. Här kommer några som har putsats en aning men där personer varken har lagts till eller tagits bort.
1952 förklarar farbror Bertil hur  Aston Martin fungerar.

På (och bredvid) Gelleråsbanan.

fredag 16 december 2011

Julen i fara?

Upptäckte ett oroande påstående i den här annonsen. Om "alla människor köper massor av Slotts-senap" måste det vara risk för att den är slut den 23:e när jag brukar göra alla nödvändiga inköp av mat och klappar. Det är säkrast att frångå principerna och inhandla en burk redan i morgon. För det är inte alls bra för julstämningen att stå där med ogriljerade skinkor på kvällen före Dopparedagen.
Ett stark påstående 1957.

torsdag 15 december 2011

Dagens dubbel

Här har dom där lite finare klumpat ihop sig. Närmast kameran två ton Lincoln Capri 1954 och bortanför en något äldre men lika exklusiv Cadillac.

tisdag 13 december 2011

Fundering om foto

En av många saker jag inte är så bra på är att fota människor, särskilt när jag kommer ut på träffar och sånt. Kanske det blir så att jag undviker det för att känns lite avigt och påträngande. Det är synd, dom är många gånger lika intressanta och varierande som fordonen. Eller så har jag fokuserat fel som exemplet nedan. I bakgrunden syns MirAnnas kalenderflickor medan jag är inställd på att få en snyggt foto på ett par härliga "Dagmars". Men jag kan väl ha en förbättring på det här området som nyårslöfte...
Rat Fink Reunion sommaren -11.

måndag 12 december 2011

Happy birthday Connie

Veckans grattis går till den talangfulla och skönsjungande Connie Francis som fyller år idag.

söndag 11 december 2011

Julklappstips

I December 1957 var UKV-tillsatsen en het julklapp. Med den kan man, om jag har förstått det rätt, få in radiosändningar, poliser och den enda tv-kanalen som fanns tillgänglig. Det skulle dröja 12 år innan TV2 började sina sändningar 1969. Tänker man skicka efter den här idag bör man nog ha den äldre generationen i åtanke.
Har man ungdomar, som vanligtvis har svårt att ta till sig att det funnits en enda tv-kanal som dessutom var svartvit, som sitter under granen och väntar på tomten är nog den bärbara stereon ett bättre val.



lördag 10 december 2011

Cragar S/S

Perra påminner om att man ska köpa hjulklappar till bilen. Min kompis Ullis har redan klarat av det så hennes Bettan får nog nöja sig med en Wunderbaum eller så när det ska öppnas paket.
Någon som känner igen bladfjädrarna och kan identifiera modellen? Lite svår nöt att knäcka, men mina minnesgoda läsare kanske kommer ihåg något inlägg från början på Augusti och då blir det lättare.

torsdag 8 december 2011

SMHI varnar

Så var det dags för årets första riktiga snöoväder. Som vanligt är man lite sent ute. Visserligen sitter vinterdäcken på, men jag har ännu inte följt NTFs råd och kompletterat bilens vinterutrustning med SYA snabblänkar.
Länkat 1960

söndag 4 december 2011

Mors Julbrev

Under min lilla utflykt igår hittade på ett exemplar av Mors Julbrev. Nu ska jag bara få mina barn, som är 19 och 23 år gamla, att sitta med tindrande ögon och pyssla ihop tomtehus och julgransprydnader och annat fint.
Mors Julbrev 1966
Jag hittar inte så mycket information om den här mysiga familjetraditionen men det verkar som om en viss Lars Thorén har haft ett finger med i spelet.

lördag 3 december 2011

Nostalgifika

Efter ett tips från min min kära syster så bestämde jag mig för att besöka det nyöppnade fiket i Stationshuset i Krylbo idag. Det var lite så där mysigt femtiotaligt och på menyn fanns det bl.a Radiokakor och annat gott.
Servitrisen Dagny hälsar välkommen.

En rejäl brandsläckare. Det känns tryggt.

Jag avstod Radiokakan och köpte räkmacka för 45:-

torsdag 1 december 2011

ELFA-tomten tipsar

Ett par heta tips inför julen och problemet med att hitta lämpliga klappar till den yngre generationen. En fickvoltmeter som kan mäta upp till 600 volt, och som är så liten och behändig att den får plats bröstfickan är alla teknikintresserade ungdomars idealjulklapp.

Annars finns det experimentlådor i flera olika modeller. Jag hade själv några olika såna på sjuttiotalet och även om dom inte har genererat några Nobelpris så gav dom åtskilliga timmar av sysselsättning och en viss kännedom om hur det här med elektronik och sånt fungerar.

Spänning i tillvaron 1958.

Företaget ELFA har levererat elektronikkomponenter sedan 1945, och har en mycket klatschig slogan "Allt mellan antenn och jord".